Veilig thuiswerken, is alles goed geregeld?

Posted by:
Michel
on
March 25, 2021

Op aanraden van het RIVM werken veel mensen thuis, wat grote impact kan hebben op uw organisatie. Hoe zorgt u ervoor dat u en uw medewerkers vanuit huis veilig kunnen werken? Zijn uw bestanden wel goed beveiligd? Kunt u nog meer doen? We hebben 6 belangrijke tips voor u verzameld.

1. Thuiswerken op een werklaptop

Maak gebruik van een werklaptop of -computer. Deze apparaten zijn ingesteld om uw werkzaamheden zo veilig en gebruiksvriendelijk mogelijk te faciliteren. Het wordt sterk aangeraden uw privélaptop niet te gebruiken voor zakelijke werkzaamheden, met name wanneer meerdere personen gebruik kunnen maken van het apparaat.

Gebruik zakelijke apparatuur dan ook niet voor persoonlijke doeleinden. Een werklaptop, -tablet of -smartphone is zo ingericht dat alle werkzaamheden veilig en gebruiksvriendelijk kunnen worden uitgevoerd. Deze apparaten gebruiken voor vrijetijdsbesteding, zoals het gebruik van social media of kijken van films op slecht beveiligde kanalen, kan veiligheidsrisico’s met zich meebrengen. Per abuis kan schadelijke malware op de laptop terecht komen. Om dit te voorkomen wordt aangeraden werk en privézaken gescheiden te houden.

2. Veilig thuiswerken met een VPN-verbinding van uw organisatie

Met een VPN-verbinding kunnen u en uw medewerkers op afstand verbinden met het netwerk van uw organisatie. Hierdoor zijn bijvoorbeeld lokale bestanden beschikbaar voor u en uw medewerkers. Bent u afhankelijk van het sturen van grote of gevoelige bestanden naar derden? Kies dan wederom voor een veilige oplossing. Bij voorkeur een oplossing met 2-factor authenticatie (2FA), zoals een wachtwoord, SMS authenticatie en/of token om uw bestanden te beveiligen. Hier kunnen wij u meer over vertellen.

Belangrijk is weg te blijven van publieke clouddiensten, zoals WeTransfer, Dropbox of Google Drive. Deze bieden geen zekerheid over de opslaglocatie van uw files. Hier verliest u grip op de beveiliging van uw bestanden tegen ongeautoriseerde toegang.

3. Ga verstandig om met wachtwoorden

Het verstandig omgaan met wachtwoorden lijkt vanzelfsprekend, maar toch gaat dit vaak mis. Een simpel wachtwoord met twee cijfers op het eind en een speciaal teken is een van de meest voorkomende wachtwoordcombinaties. Hackers weten dit onderhand ook. Kies in plaats daarvan een sterker wachtwoord door bijvoorbeeld een wachtwoordgenerator te gebruiken. Blijf echter uit de buurt van online wachtwoordgenerators. Deze kunnen gebruikmaken van hashing om wachtwoorden op te slaan.

Dit sterkere wachtwoord hoeft u vervolgens niet te onthouden. Men is geneigd wachtwoorden op te schrijven in een notitieboekje of erger nog: op post-it notes. Voor beide manieren is een beter alternatief: beveiligd wachtwoordbeheer. Laat uw wachtwoorden niet rondslingeren op papier, maar sla ze op in een password manager. Zo staan al uw wachtwoorden veilig opgeslagen op één plek.

Gebruik bij voorkeur een password manager dat vraagt om 2-factor authenticatie en niet uw wachtwoorden automatisch voor u invult. Het liefst één die zich niet in de cloud bevindt. Goede password managers bieden ook de mogelijkheid een sterk wachtwoord te genereren. Het enige wachtwoord dat u vervolgens dient te onthouden, is die van uw password manager.

4. Vergrendel uw scherm met wachtwoord

Beveilig uw laptop met een vergrendelscherm met wachtwoord. Vergeet uw scherm dan ook niet te vergrendelen als u even bij uw computer wegloopt; ook niet als u alleen thuis woont. Al is het om even een kopje koffie te zetten in de keuken. Hetzelfde geldt voor uw medewerkers.

Wist u dat hier een handige toetscombinatie voor is?

Gebruik voor Windows:

  • Windows + L

Gebruik voor Mac:

  • Control + Command ⌘ + Q

Bent u voor langere tijd verwijderd van uw zakelijke apparatuur? Laat het dan niet onbeheerd achter, maar berg het veilig op. Voor de zekerheid kunt u uw computer instellen te vergrendelen na inactiviteit van bijvoorbeeld 15 minuten.

5. Bied uw medewerkers tech-support

Managers, zorg ervoor dat uw medewerkers niet aan hun lot worden overgelaten. Zorg ervoor dat zakelijke apparatuur op de juiste manier wordt ingesteld en dat er een veilige VPN-verbinding tot stand is gekomen. Dit kan met behulp een specialist of uw eigen IT afdeling. Indien dit niet gebeurt, is de kans groter dat uw medewerkers eigen oplossingen gaan verzinnen die wellicht in strijd zijn met uw beveiligingsbeleid. Dit wordt ookwel ‘Shadow IT’ genoemd.

Zorg er daarnaast ook voor dat uw medewerkers ergens kunnen aankloppen wanneer zij vermoeden dat er sprake is van een vergroot veiligheidsrisico. Denk hierbij aan het klikken op verdachte links, het openen van phishing e-mails of het downloaden van onveilige bestanden. Geüpdatete virusscanners voor uw zakelijke apparatuur zijn hierbij geen overbodige luxe om veilig thuiswerken te optimaliseren.

6. Tot slot, wees voorzichtig met foto’s delen over thuiswerken

Waarschijnlijk is het u op LinkedIn al opgevallen: veel bedrijven posten foto’s van thuiswerken. Foto’s van thuiskantoren en eventuele videogesprekken met collega’s. Hier zit echter een keerzijde aan.

Niet iedereen is even oplettend met wat er op hun scherm zichtbaar is. Sommige foto’s en video’s laten gevoelige bedrijfsinformatie zien of URL’s naar private conference calls. Vanaf daar is het kleine moeite om deze informatie te gebruiken voor kwaadwillige doeleinden. Denk hierbij ook aan eventuele papieren die op uw bureau liggen. Wees hier voorzichtig mee en controleer altijd wat er op uw foto te zien is, voordat u deze deelt op sociale media.

Wilt u meer weten over veilig thuiswerken? Neem gerust contact met ons op, of vraag direct uw persoonlijke demo aan en laat u informeren.

Wat zeggen gebruikers en resellers over FileCap? Lees de referentiecases.