Met de toenemende digitalisering, het gebruik van IoT technologie en geopolitieke ontwikkelingen nemen cyberdreigingen tegen kritieke infrastructuren in onze samenleving toe. De huidige NIS-richtlijn is niet langer toereikend en wordt daarom in oktober 2024 door de Europese Unie vervangen door de Network and Information Security Directive (NIS2) met als doel om de cyberweerbaarheid van Europa te verhogen.
E-mailbeveiliging: cruciaal voor NIS2 en ISO 27001
E-mail blijft een van de meest gebruikte communicatiekanalen voor organisaties en is continu onderhevig aan cyberaanvallen. E-mailbeveiliging speelt daarom een cruciale rol bij zowel NIS2 als ISO 27001. Door te investeren in e-mailbeveiligingsmaatregelen kunnen organisaties zich beter wapenen tegen cyberaanvallen en voldoen aan de eisen van beide regelgevingen.
E-maildiensten zoals Outlook 365 bieden een aantal beveiligingsfuncties voor e-mail aan, echter kunnen organisaties aanvullende maatregelen nodig hebben om te voldoen aan de strenge normen van NIS2. E-mailbeveiligingsoplossingen, zoals FileCap, kunnen extra lagen van beveiliging toevoegen en tevens bestaande e-mailoplossingen verbeteren en zo organisaties helpen om te voldoen aan de NIS2-eisen. FileCap biedt een aantal aanvullende functies waaronder encryptie en authenticatie voor bijvoorbeeld Outlook 365 om gevoelige informatie te beschermen.
NIS2-richtlijn: Wat houdt het in?
De NIS2-richtlijn heeft als doel het cyberveiligheidsniveau in de Europese Unie te verhogen. Dit doet de richtlijn door organisaties te verplichten passende beveiligingsmaatregelen te nemen om hun digitale systemen te beschermen. NIS2 zal in 2024 van kracht gaan, terwijl de exacte nalevingsvereisten van de NIS2-richtlijn nog worden uitgewerkt. De maatregelen van de NIS2 omvatten onder andere:
- Het uitvoeren van risicobeoordelingen.
- Het implementeren van beveiligingsmaatregelen op basis van die risicobeoordelingen.
- Het incidentenmanagement te stroomlijnen.
- Het toezicht op de naleving van de richtlijn.
ISO 27001: Een bewezen norm voor informatiebeveiliging
ISO 27001 is de internationaal erkende norm op het gebied van informatiebeveiliging. Organisaties die ISO 27001 gecertificeerd zijn, tonen aan dat ze voldoen aan de hoogste normen voor informatiebeveiliging. Steeds meer organisaties kiezen ervoor om zich te certificeren voor ISO 27001, mede door de komst van GDPR en de toenemende focus op cybersecurity. Organisaties die zich voorbereiden op de komst van NIS2 door ISO 27001 certificering te behalen voldoen al aan een groot deel van de nieuwe eisen in NIS2.
NIS2 en ISO 27001: De belangrijkste verschillen
De NIS2-richtlijn en ISO 27001 richten zich beide op informatiebeveiligingsrisicobeheer en vereisen de implementatie van passende beveiligingsmaatregelen. Er zijn echter enkele belangrijke verschillen:
- NIS2 is wetgeving, ISO 27001 een norm. Dit betekent dat naleving van NIS2 verplicht is.
- Organisaties die onder NIS2 vallen staan onder toezicht van een bevoegde instantie en deze kan handhavingsmaatregelen opleggen bij niet-naleving van
de richtlijn. - NIS2 richt zich op sectoren die kritiek zijn voor de maatschappij, zoals de energiesector en de zorgsector. ISO 27001 is relevant voor alle organisaties die met gevoelige informatie omgaan.
- NIS2 legt de nadruk op technische en organisatorische maatregelen, terwijl ISO 27001 ook een breder kader biedt voor informatiebeveiliging, inclusief processen en beheer.
- Voor veel organisaties brengt NIS2 een nieuwe manier van werken met zich mee op het gebied van risicomanagement, het rapporteren van beveiligingsincidenten, het delen van informatie en audits, evenals nieuwe vereisten voor informatiebeveiligingsbeleid en risicoanalyse.
- ISO 27001 stelt organisaties die niet direct onder NIS2 vallen in staat zich voor te bereiden op toekomstige eisen van wet- en regelgeving en verwachtingen van klanten en partners.
NIS2 ketensecurity
Een ander belangrijk aspect van NIS2 is ketensecurity. Indien je als organisatie volledig voldoet aan alle geldende beveiligingsnormen, echter een toeleverancier of partner in je keten niet, dan kan dit je organisatie alsnog kwetsbaar maken. Ketensecurity verplicht organisaties om niet alleen hun eigen IT-systemen te beveiligen, maar ook de beveiliging van leveranciers en partners in de keten te beoordelen en te borgen.
Valt je organisatie niet onder NIS2? Houd er dan rekening mee of je wellicht deel uitmaakt van een keten en je op die manier alsnog geconfronteerd kunt worden met NIS2.
FileCap: meer dan software
FileCap helpt organisaties efficiënter te werken, data lekken te voorkomen en bedrijfsprocessen te optimaliseren. Door e-mails en (grote) bestanden te beveiligen, verhoogt u de bewustwording binnen uw organisatie en verkleint u de kans op cybercriminaliteit. FileCap sluit aan op de eisen van NIS2 en omvat:
- ISO 27001 gecertificeerd: Betrouwbare e-mailbeveiligingsoplossing
- AES256-encryptie: Krachtige beveiliging voor je bestanden en berichten
- TLS 1.3: Beveiligde dataverbindingen
- PBKDF2-functie: Geavanceerde wachtwoordbeveiliging
- Multi-factor authenticatie: Extra beveiligingslaag
- Gebruiksvriendelijk: Eenvoudig te installeren en te gebruiken
- Gebruikers toewijzen: Bepaal wie toegang heeft tot FileCap
Met FileCap bescherm je je organisatie optimaal tegen cyberaanvallen en versterk je je digitale weerbaarheid. We helpen je graag de juiste keuze te maken voor jouw organisatie op het gebied van veilige communicatie. Via onze website kun je een vrijblijvende demo of trial aanvragen.