De toenemende digitalisering maakt bescherming tegen cyberaanvallen cruciaal. De Europese Unie introduceert met NIS2 een nieuwe richtlijn die de cyberveiligheid van cruciale sectoren drastisch zal verbeteren. Bedrijven die onder NIS2 vallen zijn verplicht passende maatregelen te nemen om hun digitale systemen te beschermen.
Wat is NIS2?
NIS is de afkorting voor Network & Information Systems. Ook wel de NIB-richtlijn genoemd in Nederland en staat voor Netwerk en Informatiebeveiliging. Gebleken is dat de huidige NIS-richtlijn niet meer voldoende is, dit gezien de toenemende dreigingen en de grote mate van afhankelijkheid van de digitalisering van de maatschappij en daarom wordt deze vervangen door de nieuwe NIS: NIS2.
Waarom is NIS2 belangrijk?
De komst van NIS2-richtlijn is een belangrijke stap voorwaarts in het verhogen van de cyberweerbaarheid van Europa. Organisaties die zich nu al voorbereiden op de komst van de richtlijn, door bijvoorbeeld ISO 27001 certificering te behalen, zijn goed op weg om compliant te worden voor NIS2.
Wat houdt NIS2 in?
Het doel van de NIS is om het cyberweerbaarheidsniveau in de Europese Unie te verhogen. Zo legt deze nieuwe richtlijn strengere regels op aan organisaties die essentiële diensten leveren in sectoren zoals energie, transport, bankwezen, digitale infrastructuur en gezondheidszorg.
NIS2 gaat een stap verder en de maatregelen omvatten onder andere:
- Het uitvoeren van risicobeoordelingen.
- Het implementeren van beveiligingsmaatregelen op basis van risicobeoordelingen.
- Het incidentenmanagement te stroomlijnen.
- Het toezicht op de naleving van de richtlijn.
Impact op bedrijven
NIS2 heeft een significante impact op bedrijven die onder deze richtlijn vallen. Naleving vereist een proactieve aanpak van cyberbeveiliging, met concrete stappen zoals:
- Uitvoeren van risicobeoordelingen en implementeren van passende technische en organisatorische beveiligingsmaatregelen.
- Opstellen van een plan voor incidentenrespons en trainen van medewerkers in cyberbewustzijn.
- Melden van ernstige cyberincidenten aan de toezichthoudende autoriteiten.
Implementatietermijn NIS2
Lidstaten hebben tot oktober 2024 de tijd om de NIS2-richtlijn om te zetten in nationale wetgeving. Organisaties die onder de richtlijn vallen, dienen zich tijdig te informeren over de nalevingsverplichtingen en proactieve stappen te ondernemen om hun cyberveiligheidspositie te versterken.
Voldoet uw bedrijf aan NIS2?
Om te bepalen of je bedrijf aan NIS2 moet voldoen, kun je de volgende stappen nemen:
- Bepaal in welke sector je bedrijf opereert.
- Controleer of je bedrijf valt onder de definitie van een "essentiële" of "belangrijke" organisatie in die sector.
- De Rijksinspectie Digitale Infrastructuur (RDI) heeft een vragenlijst ontwikkeld waarmee organisaties zelf kunnen evalueren of ze onder de NIS2-richtlijn vallen.
- Raadpleeg de website van de RDI om te bepalen of NIS2 op je organisatie van toepassing is: Website RDI
FileCap: meer dan software
FileCap helpt organisaties efficiënter te werken en data lekken te voorkomen. Door e-mails en (grote) bestanden te beveiligen, verhoog je de bewustwording binnen je organisatie en verklein je de kans op cybercriminaliteit. FileCap sluit aan op de eisen van NIS2 en omvat:
- ISO 27001 gecertificeerd: Betrouwbare e-mailbeveiligingsoplossing
- Gebruiksvriendelijk: Eenvoudig te installeren en te gebruiken
- AES256-encryptie: Krachtige beveiliging voor je bestanden en berichten
- TLS 1.3: Beveiligde dataverbindingen
- PBKDF2-functie: Geavanceerde wachtwoordbeveiliging
- Multi-factor authenticatie: Extra beveiligingslaag
- Gebruikers toewijzen: Bepaal wie toegang heeft tot FileCap
Met FileCap bescherm je je organisatie optimaal tegen cyberaanvallen en versterk je je digitale weerbaarheid. We helpen je graag de juiste keuze te maken voor jouw organisatie op het gebied van veilige communicatie. Via onze website kun je een vrijblijvende demo of trial aanvragen.