DORA wat je moet weten

Aug 6, 2024

Het is van groot belang dat bedrijven hun digitale infrastructuur en processen op orde hebben nu digitale dreigingen IT-storingen steeds vaker voorkomen. De Digital Operational Resilience Act (DORA) speelt hierbij een centrale rol, met een specifieke focus op financiële instellingen. In deze blog verkennen we wat DORA inhoudt, waarom het van belang is, en hoe Filecap bedrijven kan ondersteunen bij het voldoen aan deze regelgeving.

Wat is DORA?

DORA, ofwel de Digital Operational Resilience Act, is een nieuwe Europese regelgeving die gericht is op het versterken van de operationele weerbaarheid van financiële instellingen. Deze wetgeving heeft als doel de digitale weerbaarheid van banken, verzekeringsmaatschappijen en andere financiële dienstverleners te verbeteren. DORA focust op het minimaliseren van risico’s door cyberdreigingen en IT-storingen te beheersen, zodat financiële diensten betrouwbaar en veilig blijven, zelfs tijdens digitale crises.

Waarom is DORA Belangrijk?

  1. Bescherming tegen cyberdreigingen
    Cyberaanvallen worden steeds geavanceerder en frequenter. DORA biedt een kader dat bedrijven helpt hun beveiliging te verbeteren door veiligheidsmaatregelen aan te scherpen. Dit is belangrijk om klantgegevens te beschermen en financiële verliezen te voorkomen.
  2. Continuïteit van diensten
    Voor financiële instellingen is de continuïteit van diensten onmisbaar. Onderbrekingen kunnen niet alleen financiële schade veroorzaken, maar ook het vertrouwen van klanten schaden. DORA helpt ervoor te zorgen dat diensten operationeel blijven, zelfs tijdens IT-storingen of cyberaanvallen.
  3. Compliance en vertrouwenDoor te voldoen aan DORA laten bedrijven zien dat ze zich inzetten voor de hoogste normen van digitale beveiliging en bedrijfscontinuitiet. Dit verhoogt het vertrouwen van klanten, partners en toezichthouders in de markt.

Hoe Helpt Filecap bij DORA Compliance?

Filecap is een geavanceerde oplossing voor veilige bestandsuitwisseling en communicatie, en kan een belangrijke rol spelen in het voldoen aan de DORA-vereisten. Hier zijn enkele manieren waarop Filecap kan helpen:

  1. Veilige bestandsuitwisseling
    Met Filecap kunnen bedrijven gevoelige informatie veilig uitwisselen, zowel intern als extern. Dit vermindert het risico op datalekken en zorgt ervoor dat alleen geautoriseerde personen toegang hebben tot belangrijke gegevens.
  2. Encryptie en beveiliging
    Filecap maakt gebruik van geavanceerde encryptietechnologieën om data te beschermen, zowel tijdens het verzenden als in rust. Dit voldoet aan de strenge beveiligingseisen die door DORA worden gesteld.
  3. Audit en monitoring
    Met de uitgebreide audit- en monitoringmogelijkheden van Filecap kunnen bedrijven verdachte activiteiten opsporen en snel reageren op mogelijke inbreuken. Dit is een essentieel onderdeel van de operationele veerkracht die DORA vereist.
  4. Gebruiksvriendelijkheid Filecap biedt een gebruiksvriendelijke interface, waardoor medewerkers eenvoudig kunnen werken zonder in te boeten op veiligheid. Dit bevordert een cultuur van naleving en bewustzijn binnen de organisatie.

Status van DORA

DORA, een voorstel van de Europese Commissie, is goedgekeurd door het Europees Parlement en de Raad van de Europese Unie. De algemene doelstellingen zijn vastgesteld, maar de gedetailleerde richtlijnen en uitvoeringsmechanismen worden nog uitgewerkt door de European Banking Authority (EBA), de European Securities and Markets Authority (ESMA) en de European Insurance and Occupational Pensions Authority (EIOPA).

Hoewel de basisprincipes vastliggen, zijn de specifieke technische normen nog in ontwikkeling. De wetgeving zal in januari 2025 in werking treden, en financiële instellingen worden aangemoedigd om zich proactief voor te bereiden op de nieuwe vereisten en hun digitale weerbaarheid te versterken.

FileCap: Meer dan software

DORA is een stap voorwaarts in het verbeteren van de IT-resilience van financiële instellingen binnen de EU. Door te voldoen aan de voorschriften van DORA, kunnen bedrijven niet alleen hun eigen veiligheid versterken, maar ook het vertrouwen van hun klanten en partners vergroten. Filecap biedt een oplossing met een sterke focus op beveiliging, continuïteit en gebruiksgemak. Met Filecap ben je klaar voor de toekomst. We helpen je graag de juiste keuze te maken voor jouw organisatie op het gebied van veilige communicatie. Via onze website kun je een vrijblijvende demo of trial aanvragen.

Probeer Filecap nu