Veilig data up- en downloaden via website?

Persoonlijke gegevens delen via een website? Dat moet veiliger!

Met spullen van anderen moet je voorzichtig omgaan, is mij altijd geleerd. Als je bijvoorbeeld geleende tuinspullen van de buurman kapot of kwijtmaakt is de relatie flink verstoord. Opletten dus. Hetzelfde verwacht ik van anderen. Bij bedrijven en instellingen is deze houding niet altijd vanzelfsprekend. Zij vragen natuurlijk niet om mijn grasmaaier. Maar wel om iets dan nog veel belangrijker is: mijn persoonsgegevens. En dat doen ze vaak op een manier die erg onveilig is, namelijk via hun website.

Onveilig uploaden van persoonlijke gegevens

De afgelopen maanden heb ik bij een vliegtuigmaatschappij, verschillende webshops en de gemeente mijn naam, geboortedatum, adres, creditcardgegevens of Burgerservicenummer achtergelaten. De sites waar ik mijn informatie opgaf hadden als URL natuurlijk allemaal het slotje met https ervoor, maar we weten dat dit niet zoveel voorstelt als het gaat om databeveiliging. En nee, mijn gegevens zijn nog niet misbruikt, maar in mijn achterhoofd klinkt het stemmetje dat dit waarschijnlijk gewoon een kwestie van tijd is. Dat kan toch anders? Sterker nog, door de AVG moet het wel anders!

Wat werkt wel?

Er zijn bedrijven en gemeentes die wél begrijpen dat je met gegevens van burgers zo veilig mogelijk moet omgaan. Zij proberen de online gevaren te minimaliseren door de up- en download van data via een beveiligd portaal te laten verlopen. Hiervoor gebruiken ze FileCap, een fileserver die lokaal wordt gehost, alle data encrypteert en via een beveiligde verbinding verstuurt. Klanten of burgers vullen op de site hun emailadres in, en na bevestiging via een link in de mail komen ze in de FileCap portal terecht. Hier kan de data veilig geüpload worden. Het voordeel is dat de informatie niet ongecodeerd onderschept kan worden (of dat mee wordt gelezen door onverlaten). Deze veilige en zeer gebruiksvriendelijke file-transfer-tool voldoet helemaal aan de eisen van AVG.

Eigen verantwoording

Het duurt natuurlijk nog wel even voordat alle bedrijven en instanties gebruik maken van een veilige fileshare-omgeving. Tot die tijd is het belangrijk na te denken over met wie, en vooral hóe je je persoonlijke gegevens met derden deelt. Het is niet onbetamelijk maar juist verstandig bedrijven te vragen of je de benodigde gegevens op een veilige manier naar hun toe kan sturen. Het brengt hopelijk een bewustzijn op gang dat de AVG niet alleen geldt voor privacygevoelige gegevens die in het bezit zijn. Het geldt ook voor de manier waarop deze naar bedrijven toe komen.

Thomas Calf, Account Manager bij Contec

Menu